czwartek, 28 marca 2024 r., imieniny Anieli, Renaty, Kastora

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Środa z profilaktyką NFZ: Choroba zakrzepowo-zatorowa. Połowa chorych nie odczuwa objawów

Choroba zakrzepowo-zatorowa sprawia, że w żyłach nóg tworzą się zakrzepy. Zazwyczaj zaczyna się to w żyłach mięśni łydek, przechodząc do większych żył. Choroba może wędrować ku górze. Co roku w Polsce przybywa od 200 do 300 przypadków na 100 tysięcy mieszkańców.

W 50 proc. przypadkach zakrzepica jest bezobjawowa.

Główne czynniki ryzyka

Procesowi powstawania zakrzepów krwi sprzyjają:

  • wiek powyżej 40 lat,
  • długotrwałe unieruchomienie kończyn (np. opatrunki gipsowe),
  • duże zabiegi operacyjne (szczególnie w obrębie kończyn dolnych, miednicy i jamy brzusznej),
  • otyłość, cukrzyca,
  • niewydolność serca,
  • żylaki kończyn dolnych,
  • przebyta żylna choroba zakrzepowo-zatorowa,
  • palenie tytoniu i zwiększona krzepliwość krwi,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego zespół nerczycowy.

Reklama

Jak unikać zakrzepicy?

  • Zadbaj o codzienną aktywność fizyczną, szczególnie taką, w której pracują mięśnie łydek: jazda na rowerze, pływanie, gimnastyka oraz spacery.
  • Unikaj bezruchu. Ruszaj stopami, również, kiedy długo stoisz lub siedzisz, nawet w podróży - ćwicz stopami, stawaj na palcach. Co jakiś czas zrób kilka kroków.
  • Utrzymuj prawidłową masę ciała. Nadwaga sprzyja powikłaniom żylnym. Dbaj o zbilansowaną dietę. Nie dopuść do odwodnienia organizmu.
  • Wypoczywaj z uniesionymi nogami.
  • Nie pal wyrobów nikotynowych! Nikotyna niszczy ścianki naczyń krwionośnych i przyczynia się do zwężenia żył.

Dieta DASH

Odpowiednia dieta jest niezwykle skuteczna w obniżaniu stężenia lipidów w surowicy krwi. To elementy, które przyczyniają się do chorób układu sercowo-naczyniowego. Dietą zalecaną w profilaktyce żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej jest dieta DASH.

Dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension, pol. Dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia) to uniwersalna dieta o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych - wręcz profilaktycznych. Dieta ta  bazuje na ogromnej różnorodności produktów, głównie warzyw, w tym roślin strączkowych, owoców, niskotłuszczowych produktów mlecznych, ryb i owoców morza, chudych gatunkach mięs, orzechach i nasionach, olejach roślinnych.

Fot. Akademia NFZ/YouTube

Wyświetleń: 5342 komentarze: -
11:15, 30.11.2022r. Drukuj