piątek, 29 marca 2024 r., imieniny Wiktoryna, Helmuta, Ostapa

Reklama   |   Kontakt

Kandydaci do samorządu

Aktualności

Upiecz kurpiowskie fafernuchy na Trzech Króli

Fafernuchy to tradycyjne kurpiowskie ciasteczka z marchewki i mąki, z dużą ilością pieprzu. Słodko-pikantne przysmaki od lat królują na stołach mieszkańców Kurpiowszczyzny, a tradycja ich wypiekania zachowała się do dziś.

Fafernuchy to jeden z symboli Kurpiów. Pieczono je często w okolicy święta Trzech Króli. Jak zrobić te wyjątkowe i oryginalne ciastka? To bardzo proste - wystarczy marchew, mąka i pieprz. Opcjonalnie można dodać miód i trochę śmietany, wówczas ciasteczka będą nieco wzbogacone smakowo.

Reklama

Przed laty gospodynie na Kurpiach przygotowywały je z mąki żytniej i piekły w piecu opalanym drewnem i węglem. Teraz przyrządzamy je w nowoczesnych piekarnikach, ale i tak wychodzą pyszne, przywołując wspomnienia dawnej Kurpiowszczyzny, babcinego domu i ducha przeszłości. Każda gospodyni ma swój sekretny przepis i dodaje do nich swój sekretny składnik.

O wypiekaniu fafernuchów i pieczywa obrzędowego pisał przed laty znany etnograf Adam Chętnik.

Są to pieczone na Nowy Rok jakby orzechy z ciasta, zwane jeszcze "fafernuchami". Ciasto do nowolatków wyrabia się na twardo z mąki pszennej lub żytniej, najlepiej żarnowej. Dla słodkości dodaje się cukru, dawniej dodawano odwar z pasternaku lub sok buraczany, zaczyniając tem ciasto. Po wygnieceniu robią z ciasta długie sznury, tną nożem ukośnie, jakby orzeszki i rzucają w gorący piec. Niektórzy dodają miałkiego pieprzu, a potem po upieczeniu wrzucają w gorący miód, poczem obsuszają. Nowolatków młodzież ma pełne kieszenie, grając sobie na "cet" czy "lich" (do pary czy nie do pary).

Przepisów na fafernuchy jest wiele, ale podstawa to zawsze marchew, mąka (pszenna, żytnia) i pieprz. Do tego miód, opcjonalnie cukier i śmietana. Z podobnego korzysta twórczyni ludowa Wiesława Bogdańska.

- Przepis na fafernuchy z którego korzystałam to dawna receptura z której korzystali Kurpie. Jest tu marchew, mąka, proszek do pieczenia, śmietana, cukier i miód. Dla dorosłych zawsze dosypywano pieprz, ale dla dzieci zrobiliśmy dziś słodką wersję. Należy pamiętać, że przepis przez lata był modyfikowany i każda gospodyni dodawał coś od siebie. Dawniej, gdy było biedniej, fafernuchy pieczono tylko z podstawowych składników, często używając mąki żytniej - mówiła Wiesława Bogdańska. 

Reklama

Swój przepis zaprezentowała też m.in. Edyta Pliszka-Późniewska. Oglądając wideo można spisać składniki, zapoznać się z filmem instruktażowym i przygotować własne ciasteczka marchewkowe.

Wyświetleń: 3498 komentarze: -
10:15, 06.01.2023r. Drukuj




Reklama

Ogłoszenia

Forum

Reklama

Ynet.pl
Sklep Enter

Warto odwiedzić

Spotted Ostrołęka Logo infoprasznysz.com