sobota, 9 grudnia 2023 r., imieniny Leokadii, Wiesławy, Nataszy

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Tak karmi ostrołęcki szpital!

Od lat rozmowy o szpitalnych posiłkach rozbrzmiewają echem niezadowolenia i stereotypów. Za mało, niesmacznie, gorsze niż w więzieniu - to częste opinie. Tymczasem ostrołęcki szpital dołączył do ministerialnego programu, czego efektem są codziennie publikowane zdjęcia tego, co pacjenci dostają na talerzu.

Każdy może zapoznać się z tym, co serwują w szpitalu, nawet nie będąc pacjentem żadnego z oddziałów. Dzięki temu, że Mazowiecki Szpital Specjalistyczny im. dr. Józefa Psarskiego w Ostrołęce realizuje od 13 października br. pilotażowy program w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia pod nazwą "Dobry posiłek w szpitalu", możemy podejrzeć codzienny jadłospis.

Reklama

Co serwują w szpitalu? Zobacz na zdjęciach

Placówka medyczna jest zobowiązana, w ramach projektu, publikować diety na każdy dzień. Co więcej, jest nie tylko spis posiłków, ale też zdjęcia śniadania, obiadu czy kolacji.

Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalu i wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. To integralna część całego procesu leczenia i rekonwalescencji pacjenta.

- Zgodnie z wytycznymi programu, codziennie, w dni robocze, będą publikowane tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu - czytamy na stronie ostrołęckiej placówki medycznej.

Jadłospisy można sprawdzić na stronie: www.szpital.ostroleka.pl, na której dostępne są do pobrania jadłospisy z różnych diet dostępnych dla pacjentów oraz zdjęcia posiłków.

O szpitalnym jedzeniu rozmawialiśmy też z dyrektorem ostrołęckiego szpitala

Zapytaliśmy nawet dyrektora szpitala Pawła Natkowskiego dlaczego szpitalne jedzenie to wciąż synonim złej jakości. Czy to powielany mit czy jednak prawda? 

- Pamiętajmy, że jedzenie szpitalne nie jest takim, jakie mamy w domu. Jest to jedzenie zbilansowane. Mamy ponad 27 diet, które są przeznaczone dla poszczególnych chorób pacjentów. Jesteśmy też kontrolowani przez niezależne firmy. Patrząc na ostatnie badania, wcale źle nie wypadliśmy, bo było ponad 60 proc. osób zadowolonych z tego, co jest w szpitalu serwowane podczas hospitalizacji. Posiłki są ustalane według pewnych norm. Odkąd jestem dyrektorem, wprowadziliśmy wiele zmian. Patrząc na inne szpitale, jakość naszego jedzenia jest naprawdę dobra, mamy swoją kuchnię i wiemy, co dajemy. Nie mówię, że nie ma wpadek, ale to jest incydentalne. Planujemy jeszcze inne zmiany m.in. wydzielić blok przewozu żywienia - mówił dyrektor.

Zobacz więcej: Gość Mojej Ostrołęki: dyrektor szpitala Paweł Natkowski o braku rejonizacji, szpitalnym jedzeniu i badaniach profilaktycznych (wideo)

Reklama

Jak jedzą w szpitalach w ościennych miastach?

Sprawdziliśmy, czy szpitalne kuchnie w ościennych miastach także pracują nad poprawą jakości.

Jak udało się ustalić, Szpital Wojewódzki w Łomży otrzymał w minionym roku certyfikat szpitala dobrej praktyki żywienia klinicznego - leczenie przez żywienie. Ocena dotyczyła spełnienia wymaganych standardów żywieniowych oraz procesu właściwego żywienia klinicznego pacjentów.

Także inne placówki pracują nad poprawą jakości żywienia. Do tego samego projektu co ostrołęcka placówka przystąpił od listopada tego roku Szpital im. dr. Wojciecha Oczko w Przasnyszu. Jak posiłki wyglądają u sąsiadów, można zobaczyć np. na stronie przasnyskiej placówki.

Jak wy oceniacie szpitalną kuchnię?

Fot. MSS w Ostrołęce

Wyświetleń: 15047 komentarze: -
09:45, 12.11.2023r. Drukuj