sobota, 9 grudnia 2023 r., imieniny Leokadii, Wiesławy, Nataszy

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Jesienny Festiwal Smaków. Muzycznie i smacznie, z nagrodami i wspomnieniami w lat dziecięcych (zdjęcia, wideo)

To było fantastyczne święto pasjonatów domowego przetwórstwa i wypieków, ale też smakoszy, którzy chętnie próbowali specjałów. Drugi Jesienny Festiwal Smaków spędziliśmy w muzycznej atmosferze, wspominając dziecięce lata i zajadając delikatesy przygotowane z owoców i warzyw.

Festiwal uświetnił występ Kurpiowskiej Kapeli Przekrój, a gwiazdą wieczoru był zespoł Kraków Street Band. Imprezę poprowadzili Jarosław Kossakowski oraz Anna Truszkowska.

Reklama

Ideą imprezy jest zgromadzenie pasjonatów domowego przetwórstwa i zachęcenie mieszkańców, aby nie sięgali po sklepowe, wysokoprzetworzone produkty, ale wrócili do źródeł i sami wytwarzali smakołyki z rosnących w naszych ogrodach i na działkach owoców i warzyw. To się udało! Sala restauracji Ostoja pękała w szwach, a stoły uginały się od jadła i napitków wytworzonych tradycyjnymi, domowymi metodami.

Ciekawym punktem wydarzenia były wspomnienia mieszkańców dotyczące lat dziecięcych oraz owoców i warzyw, które towarzyszyły im w życiu. Opowiadano m.in o tym, jak zakradano się do sadów na jabłka, jak zbierano mirabelki z drzewek rosnących na osiedlach, jak domowymi sposobami i wedle starych receptur wykonywano dżemy, nalewki, konfitury. Niektórzy zdradzali swoje sekretne przepisy, inni pilnie strzegli tajemnych receptur.

Organizatorzy, podobnie jak przed rokiem, ogłosili trzy kategorie konkursowe - przetwory, nalewki i ciasta. W każdej z kategorii obradowało trzyosobowe jury w składzie: 1. Nalewki - Jerzy Kijowski, Elżbieta Truszkowska, Mateusz Vahe. 2. Przetwory - Paweł Niewiadomski, Stanisław Majewski, Wojciech Parzychowski3. Ciasta - Andrzej Jaskólski, Aneta Kurpiewska, Marek Pałdyna.

Reklama

Jak oceniali jurorzy?

Na gorąco, tuż po konkursie, zapytaliśmy jurorów, jak się pracowało i czy łatwo było wyłonić zwycięzców. Zgodnie przyznali, że łatwo nie było, bo wszystkie zgłoszone produkty były pyszne, niektóre intrygujące, niektóre stanowiły bardzo odważne połączenia smakowe. 

- Prawie każda nalewka byłą z innego surowca, były wytrawne, były słodkie, zatem duża różnorodność. Co ważne, wszyscy deklarowali, że wykonali je z własnych produktów, które mają we własnych ogrodach i sadach. Kłótni w naszej komisji nie było. Każdy punktował osobo, a później punkty zliczaliśmy i okazało się, że dużej rozbieżności nie było. Udało się zgodnie wyłonić zwycięzców - mówił Jerzy Kijowski.

Podobnie było w sekcji przetworów.

- Przypadł mi zaszczyt pracować w komisji, która oceniała przetwory przygotowane przez ostrołęczan i mieszkańców sąsiednich gmin. Wybór był trudno, bo produktów wpłynęło znacznie więcej niż w roku minionym. Mimo tego byliśmy niemal jednogłośni, jeśli chodzi o wybór trzech zwycięskich produktów. Najlepsza naszym zdaniem była malino-jeżyna, drugie miejsce zajęła jagoda kamczacka, a trzecie galaretka z czarnej porzeczki - mówił Paweł Niewiadomski z klubu radnych "Nasza Ostrołęka".

Reklama

Oto wyniki:

Nalewki:

Grand Prix - puchar Przewodniczącego Rady Miasta Ostrołęki - Maria Zienkiewicz

II miejsce - Zbigniew Lewczuk

III miejsce - Magdalena Łępicka, Cecylia Górska

Ciasta:

Grand Prix- puchar Przewodniczącego Rady Miasta Ostrołęki - Danuta Wrzosek

II Miejsce - Katarzyna Skurzewska

III Miejsce - Magdalena Łępicka

Przetwory:

Grand Prix - puchar Przewodniczącego Rady Miasta Ostrołęki - Teresa Piórkowska-Ciepierska

II Miejsce - Iwona Petters

III Miejsce - Jagoda Jagielska

Nagroda specjalna od "Mojej Ostrołęki" dla Agnieszki Kaczyńskiej

Nasz dziennik dołączył do konkursu i ufundował nagrodę dodatkową w postaci vouchera oraz pamiątkowych gadżetów.

Ciekawość wzbudził wśród przetworów niepozorny słoiczek z tajemniczą zawartością, który, może mało atrakcyjny, skrywał w sobie moc smaku i aromatu. Choć wszystkie zgłoszone w tej kategorii dżemy i musy były wyśmienite, a czasami bardzo oryginalne, a wręcz nowatorskie w smaku, to konfitura oznaczona numerem 1, bez opisu i wskazówek, co może zawierać, zachwyciła smakiem i konsystencją. Twórczynią tego smakołyku skrytego w słoiczku jest pani Agnieszka Kaczyńska, która otrzymała nasze wyróżnienie i prezent. Przygotowany produkt okazał się dżemem z zielonych pomidorów. Jeszcze raz gratulujemy!

Imprezę zorganizowało Stowarzyszenie Polska 2050 Ostrołęka Kurpie przy współpracy ze Stowarzyszeniem "Nasza Ostrołęka". Patronat nad wydarzeniem objął Przewodniczący Rady Miasta Ostrołęki Wojciech Zarzycki. Patronat medialny: Moja Ostrołęka oraz Radio Oko.

Impreza odbyła się w sobotę 18 listopada br. 

Zobacz też:

Było pysznie i muzycznie. Za nami drugi jesienny Festiwal Smaków (zdjęcia, wideo)

Zobacz zdjęcia:
Jesienny Festiwal Smaków - nagrodzeni

Więcej zdjęć: Jesienny Festiwal Smaków - nagrodzeni

Zobacz zdjęcia:
Jesienny Festiwal Smaków

Więcej zdjęć: Jesienny Festiwal Smaków

Wyświetleń: 2977 komentarze: -
18:52, 20.11.2023r. Drukuj