niedziela, 14 lipca 2024 r., imieniny Marcelina, Ulryka, Bonawentury

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Chcesz grillować częściej? Postaw na grill elektryczny

Domowy grill elektryczny pozwala cieszyć się smakiem grillowanych dań jeszcze częściej. Dzięki niemu nie trzeba rezygnować z ich spożywania w okresie zimowym, gdy z powodu pogody nie ma możliwości rozpalenia grilla w ogrodzie. 

Elektryczne urządzenie może stanąć w każdej kuchni, gdyż nie wydziela dymu ani nie wymaga gotowania na otwartym ogniu. Jeśli chcesz grillować częściej, sprawdź, jaki grill elektryczny wybrać.

1. Grille elektryczne alternatywą dla grilla węglowego

2. Grill elektryczny domowy - ważne funkcje

3. Grille elektryczne ogrodowe

4. Grilluj częściej i zdrowiej!

Grill domowy to urządzenie, które zyskuje na popularności zarówno wśród miłośników dań przyrządzanych na ruszcie, jak i wśród osób, które dbają o linię i chcą jeść potrawy z niską zawartością tłuszczu. Elektryczny grill nie wydziela dymu, dlatego można bezpiecznie korzystać z niego we własnej kuchni. Dzięki temu dania przyrządzone na grillu można jeść tak często, jak ma się na to ochotę bez względu na pogodę i porę roku. Aby tak się stało, warto dokładnie przyjrzeć się urządzeniu, które zamierza się kupić. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, wybierając grill elektryczny.

Grille elektryczne alternatywą dla grilla węglowego

Grillowanie na świeżym powietrzu przynosi dużo przyjemności, dlatego większość osób, które mają ogród, decyduje się na zakup lub budowę grilla murowanego. Dzięki niemu w ciepłe dni obiad można przyrządzić na zewnątrz, a w letnie wieczory spotkać się z przyjaciółmi na smacznym posiłku. Grill ogrodowy nie sprawdza się jednak przez cały rok. W okresie zimowym trudno z niego komfortowo korzystać, dlatego warto mieć alternatywę w postaci grilla elektrycznego. Jest to urządzenie idealne dla wszystkich miłośników grillowania, którzy nawet w chłodne i deszczowe dni nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych potraw.

Grill elektryczny domowy - ważne funkcje

Dobry grill elektryczny do domu przede wszystkim umożliwia szybkie przyrządzenie posiłku dla wszystkich domowników. Powierzchnia grillowania powinna być na tyle duża, by jednocześnie przyrządzić mięso, ryby, sery lub inne potrawy dla wszystkich domowników. Zbyt mały grill sprawi, że gotowanie będzie nieefektywne, a jednoczesne podanie posiłku wszystkim osobom stanie się niemożliwe. Kolejną kwestią w trakcie wyboru grilla elektrycznego jest powłoka, na której układa się jedzenie. Powinna być wykonana z materiału, który nie przywiera i ogranicza konieczność stosowania tłuszczu. Dzięki temu grillowanie będzie zdrowsze, a czyszczenie sprzętu po zakończeni gotowania - prostsze i mniej czasochłonne. 

Uwagę warto zwrócić także na odprowadzanie tłuszczu wytopionego z jedzenia. Powinien swobodnie spływać z powierzchni grilla do specjalnego pojemnika. Dzięki temu potrawy zyskają charakterystyczny smak, a zawartość tłuszczu w mięsie, kiełbasie, czy też w innej potrawie spadnie do minimum. Ponadto dobrym wyborem są sprzęty, które kontrolują stopień wysmażenia dań. Korzystanie z nich sprawia, że potrawy grillowane są idealnie wysmażone - mają odpowiednią kruchość, soczystość, smak i aromat.

W przypadku grillów domowych można także wybrać urządzenie z wymiennymi płytkami. Taki rodzaj grilla umożliwia nie tylko przyrządzanie dań mięsnych, ryb lub serów na ciepło, ale i tostów lub gofrów. Dzięki nim jeden sprzęt zastępuje kilka różnych urządzeń i pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni. Dodatkowo rodzina może przyrządzać więcej letnich smakołyków bez konieczności ich kupowania w punktach gastronomicznych.

Więcej dowiesz się z oferty takiej jak https://www.euro.com.pl/grille

Grille elektryczne ogrodowe

Wśród różnych rodzajów grilli elektrycznych można znaleźć modele polecane do ogrodów. Są przeznaczone dla użytkowników, którzy nie chcą grillować w sposób tradycyjny ze względu na obawy o własne zdrowie. Grille elektryczne nie potrzebują ognia, dlatego podczas przyrządzania mięs lub kiełbas w jedzeniu nie kumulują się szkodliwe związki. Dzięki temu grillowanie nie zwiększa ryzyka wystąpienia nowotworów i różnych chorób cywilizacyjnych. Jednocześnie grill nie wydziela dymu, dlatego nie przeszkadza sąsiadom i innym osobom. Brak dymu to również brak nieprzyjemnego zapachu ubrań i włosów po zakończeniu grillowania.

Grilluj częściej i zdrowiej!

Grillowanie na grillu elektrycznym jest równie przyjemne co na grillu węglowym. Jednocześnie jest zdrowsze, gdyż w jedzeniu nie ma żadnych rakotwórczych związków. Smak dań pozostaje zachwycający, dlatego cieszy wszystkich domowników i zaproszonych gości. Zdrowe, smaczne i idealnie wypieczone mięsa mogą dzięki temu lądować na talerzach jeszcze częściej. Na grillu elektrycznym bez trudu przyrządzi się również idealnie wysmażone kiełbasy, a także delikatne ryby i sery, które będą rozpływać się w ustach. Nie ma również przeszkód, by wykorzystać sprzęt do grillowania warzyw i owoców takich jak mango. Grill elektryczny sprawia zatem, że sezon grillowy trwa przez cały rok. Można się cieszyć nim zawsze, gdy ma się ochotę na smakołyki, które przypominają o lecie i długich, ciepłych wieczorach.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 537 komentarze: 0 Wrzuć na Facebooka 14:59, 10.07.2024r. Drukuj


Powrót