« Powrót do serwisu Moja Ostrołęka

Środa, 1 maja 2024 r., imieniny Józefa, Jeremiego, Lubomira

Moja Ostrołęka

Archiwum artykułów

Marszałek nagrodził kurpiowskie specjały - smalec i miód pitny (zdjęcia, wideo)

Fot. Urząd Marszałkowski Województwa MazowieckiegoFot. Urząd Marszałkowski Województwa MazowieckiegoWyłoniono laureatów jubileuszowej, dziesiątej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016. Do konkursu zgłoszono blisko 150 produktów. Wśród nagrodzonych specjałów znalazły się też te z naszego regionu - miód pitny oraz smalec kurpiowski.

Jak co roku gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności. W tym roku serca jurorów podbiły także kurpiowskie specjały, które od lat cieszą podniebienia smakoszy nie tylko na Kurpiach, ale też z całej Polski.

Wśród nagrodzonych kurpiowskich przysmaków znalazł się "Smalec kurpsioski z dodatkiem łogórka kisonego" Edyty Pliszki-Późniewskiej z Przytuł Starych, który jest wytwarzany na Kurpiach od pokoleń i nagrodzona wykonała go według receptury rodzinnej. Produktem wyróżnionym okazał się natomiast "Miód pitny "Kurpik" dwójniak", Teresy i Czesława Niedźwiedzkich z Pasieki Kurpik w Olszewie-Borkach. Nagrodzony produkt to 13-letni miód pitny produkowany z surowca z własnej pasieki. Miody pitne, często z dodatkiem soków były trunkami popularnymi i mocno osadzonymi w tradycji mazowieckiej i kurpiowskiej. Miód pitny "Kurpik" dwójniak jest wytwarzany według przekazywanej w rodzinie od pokoleń bartniczej receptury.

W tym roku wytwórcy rywalizowali w dwóch kategoriach - producentów indywidualnych i firm. W każdej z nich wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

- Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe - podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

Zwycięzcy otrzymali grawertony oraz nagrody rzeczowe m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków. Dodatkową atrakcją wydarzenia był występ chóru gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego z Rzekunia, który wykonał dwa utwory skomponowane przez Stanisława Moniuszko: "Jak lilija" z opery "Verbum Nobile" oraz "Ruina" do jednego z sonetów krymskich Adama Mickiewicza.

Gala konkursu odbyła się 2 czerwca br. w Nadarzynie.

Zdjęcia produktów można zobaczyć na stronie mazovia.pl

Wypowiedzi laureatów z powiatu ostrołęckiego można posłuchać w poniższym materiale wideo.



Wyświetleń: 1890
 
09:45, 06.06.2017 r.

« Powrót do archiwum

Szukaj w archiwum

Reklama





Najbardziej poczytne