piątek, 26 kwietnia 2024 r., imieniny Marzeny, Klaudiusza, Marceliny

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Z wizytą wielkanocną u Hiszpanów

Wiele osób zastanawia się, jak wyglądają przygotowania do świąt w innych krajach. Czy jest tak samo jak u nas, podobnie, czy całkiem inaczej? Na moment wyruszymy w podróż do Hiszpanii, by zapoznać się z obyczajami świątecznymi.

Mimo, że Hiszpanie obchodzą to samo święto, co Polacy, jest ono traktowane przez nich zupełnie inaczej. Większą uwagę poświęca się Wielkiemu Tygodniowi, czyli inaczej Semana Santa.

ReklamaW tym roku trwał on od niedzieli 25 marca do soboty 31 marca. Co ciekawe, jest o wiele huczniej obchodzony niż sam dzień Wielkanocy. Podczas tych dni organizowane są procesje, które odbywają się na głównych ulicach miast. Wszyscy mieszkańcy wychodzą wtedy z domów i obserwują je. W Hiszpanii bowiem nie celebruje się tego święta tylko w rodzinnym gronie, ale jako cała społeczność.

Procesje składają się z wielkich platform, które mogą ważyć od kilkuset kilogramów do nawet kilku ton. Przedstawiają one sceny z Biblii związane głównie z cierpieniem Jezusa, bowiem Hiszpanie podczas tego święta kładą większy nacisk na cierpienie Jezusa, niż jego zmartwychwstanie. Wokół platform często spacerują osoby przebrane z różne postacie biblijne oraz capirotes - pokutnicy wyróżniający się szpiczastymi kapturami.

ReklamaW uroczystościach biorą udział bractwa, inaczej hermandades, czyli stowarzyszenia skupione wokół poszczególnych parafii oraz nazarejczycy, których nazywa się nazarenos. Gdy część członków bractwa skupia się na platformach i spacerowaniu obok nich, nazarenos poświęcają swoją uwagę pokucie, niekiedy spacerując boso oraz nosząc różne ciężary.

W Polsce podczas Wielkanocy zwykle je się jajka, żurek i białą kiełbasę, Hiszpanie wówczas zajadają się torrijas. To nic innego, jak smażone tosty, które są zamoczone w mleku z cynamonem. Oprócz tego, na stołach goszczą także potrawy takie jak potaje de garbanos, czyli potrawka z przeciorki, buñuelos, którymi nazywa się małe pączki z nadzieniem waniliowym oraz mona de pascha - drożdżowe ciasto z jajkiem w środku.

Materiał przygotowali uczniowie III Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Europejskiej w Ostrołęce.
Opracowanie: Wiktoria Rodzeń, koordynator grupy: Anna Orłowska.
Wyświetleń: 935 komentarze: -
13:17, 11.04.2018r. Drukuj