Uczniowie z Łysych poznali sztukę carvingu (zdjęcia)
Fot. archiwum ZSP w ŁysychW Zespole Szkół Powiatowych w Łysych odbyło się szkolenie z carvingu. Uczestnikami kursu było 18 uczniów szkoły, którzy pod okiem fachowców i wykwalifikowanych instruktorów poznawali tajniki sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Wynikiem wspólnej pracy były fantastyczne dzieła.
Prowadzącymi szkolenie byli wykwalifikowani instruktorzy carvingu Dominika Sadowska i Paweł Sztenderski - mistrzowie świata w Carvingu z 2018 (Culinary World Cup - Luxembourg).
ReklamaCelem kursu było zapoznanie kursantów z wiedzą na temat carvingu, przekazanie wiedzy praktycznej jak i teoretycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności z dziedziny carvingu, które mogą zapewnić dalszy rozwój i sukces na rynku pracy. Program kursu rozpoczął się od krótkiego wstępu teoretycznego, dzięki któremu uczniowie dowiedzieli się o narzędziach niezbędnych do rzeźbienia, rodzajach cięć oraz sposobie zabezpieczania wykonanych prac z warzyw i owoców.
- Zniecierpliwieni uczniowie jak najszybciej chcieli przejść do działania i spróbować swoich sił podczas wycinania. Wykonywali m.in. liście z cukinii, dekoracje z papryczek pepperoni oraz motyw tajski na melonie, który jest dosyć prostym wzorem, natomiast bardzo efektownym, co przyczyniło się do dużego entuzjazmu wśród uczniów. Innym ćwiczeniem były także ptaszki miłości wykonywane z cykorii i białej rzodkwi, chryzantema z kalarepy, aster z buraka, szyszka z marchewki, motyw kwiatowy na jabłku. Kurs kończył się egzaminem sprawdzającym nabyte podczas całego kursu umiejętności. Uczniowie stworzyli na arbuzach motywy tajskie, a na koniec skomponowali piękne kompozycje z wcześniej wyciętych elementów. Kursanci wykazali się sporymi umiejętnościami i niebywałą chęcią pracy - informuje Jacek Mulawka z ZSP w Łysych.
Każdy uczeń otrzymał książkę pt. "Sztuka Carvingu. Kurs Podstawowy. Podręcznik do ćwiczeń" oraz zaświadczenie ukończenia szkolenia.
Zobacz zdjęcia:Carving w ZSP w Łysych
Wyświetleń: 739 |
komentarze: - |
|
09:37, 21.02.2019r. |
|