piątek, 26 kwietnia 2024 r., imieniny Marzeny, Klaudiusza, Marceliny

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Ostrołęcka Wszamka - tu podzielimy się jedzeniem

W przestrzeni Ostrołęki pojawiło się nowe miejsce - to Ostrołęcka Wszamka, która ma służyć dzieleniu się jedzeniem, aby nie marnować żywności. Chociaż inicjatywa nie ma jeszcze stałego punktu i funkcjonuje w przestrzeni wirtualnej, to żywność, którą się tam można dzielić, jest jak najbardziej realna.

Ostrołęcka Wszamka to profil na Facebooku, który jako platforma pośredniczy z wymianie żywności. Strona została stworzona po to, by dzielić się jedzeniem i nie marnować żywności.

ReklamaGlobalne problemy chcemy rozwiązywać lokalnie

W obliczu globalnego problemu dotyczącego marnotrawienia żywności na całym świecie, ta inicjatywa wychodzi naprzeciw oczekiwaniom społecznym, ale też może stanowić pierwszy krok dla kogoś, kto nie chce już, aby nadmiar dobrej żywności trafiał do kosza. Pomysłodawczynią akcji jest Marta Mierzejewska.

- Pomysł powstał spontanicznie. Co mnie cieszy, budzi coraz większe zainteresowanie. Moim celem jest to, by w Ostrołęce powstała lodówka społeczna, wtedy wymiana będzie łatwiejsza, a na Wszamce będziemy informować o tym, co w danym dniu jest do wzięcia. Liczę na przychylność samorządu oraz środowiska młodzieżowego w realizacji tego działania - powiedziała nam Marta Mierzejewska.

ReklamaWszamka - jak się podzielić, a jak skorzystać?

Każdy, kto ma pełnowartościową żywność, a wie, że jej nie wykorzysta, może podzielić się nią z innymi. Wystarczy za pośrednictwem Facebooka przesłać informacje o produkcie, załączyć np. zdjęcie i opisać sposób jego odebrania. Mogą to być zarówno produkty, które można długotrwale przechowywać, ale też gotowe posiłki, na przykład porcja obiadu czy miska zupy.

- Według danych Banku Żywności na świecie marnuje się 1/3 produkowanego jedzenia. Przeciętny Polak wyrzuca 52 kg w ciągu roku. Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce i jogurty. Działajmy razem i zmieniajmy statystyki na lepsze, mając na uwadze również to, jak wiele osób na Ziemi głoduje. Szanujmy pokarm. Moja mama zawsze bardzo racjonalnie przygotowuje posiłki, w naszym rodzinnym domu nie marnuje się jedzenia. Od dziecka byłam uczona przez mamę szacunku do każdej kromki - podkreśla Marta, która stronę dedykuje mamie Janinie.

ReklamaNa Ostrołęckiej Wszamce produktami wymieniamy się na własną odpowiedzialność. Jest kilka zasad, do których trzeba się dostosować, to np. zakaz przekazywania surowego mięsa i jajek oraz żywności z przekroczoną datą przydatności do spożycia. Przekazując gotowy posiłek należy poinformować, kiedy został przygotowany i do kiedy powinien być spożyty. Warto dodać również listę produktów z jakich został przygotowany (ułatwi to korzystanie z oferty osobom z alergiami pokarmowymi).

Zatem do dzieła! Ostrołęcka Wszamka czeka na darczyńców, którzy gotują smacznie i w dużych ilościach oraz na tych, którzy ze smakiem skonsumują ofiarowane produkty czy dania.

Sprawdź, jak funkcjonuje projekt i podziel się posiłkiem na facebookowej stronie Ostrołęcka Wszamka.

Wyświetleń: 11930 komentarze: -
09:34, 29.09.2019r. Drukuj