piątek, 26 kwietnia 2024 r., imieniny Marzeny, Klaudiusza, Marceliny

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Czy słodycze bez glutenu zastąpią tradycyjne słodycze?

Słodycze bez glutenu możemy znaleźć już w coraz większej ilości sklepów. Mowa tu zarówno o sklepach internetowych, jak i stacjonarnych. Nie sposób nie zauważyć, że tego rodzaju produkty cieszą się dość sporym zainteresowaniem klientów. Nie ma się temu co dziwić, gdyż wiele osób unika glutenu w swojej codziennej diecie.

Czy jednak słodycze niezawierające glutenu mogą zastąpić nam te tradycyjne?

Reklama

Dla kogo słodkości bez glutenu?

Jak już zaznaczono na wstępie, słodkości niezawierające glutenu są dość popularne. Kto więc powinien po nie sięgać? Na pewno osoby zmagające się z celiakią. Ponadto, po słodkości niezawierające glutenu powinny sięgać także osoby, które cierpią na nadwrażliwość na gluten lub na jego nietolerancję. Jeżeli więc mamy jakiekolwiek podejrzenia dotyczące tego, że możemy cierpieć na którąś z wymienionych dolegliwości, warto byłoby udać się do specjalisty. Może to być dietetyk lub lekarz internista. 

Nie należy zapominać o tym, że z glutenu rezygnują także osoby, które chcą schudnąć. Gluten bardzo często obwinia się bowiem o nadwagę oraz otyłość. Ponadto, w niektórych przypadkach spożycie glutenu może pogarszać stan skóry, włosów oraz paznokci. Słodycze bez glutenu nadają się zarówno dla dzieci, dla młodych dorosłych, jak i dla osób w podeszłym wieku.

Z czego wykonywane są słodkości bez glutenu?

Słodkości bezglutenowe wykonywane są z różnego rodzaju produktów. Na pewno do ich produkcji wykorzystuje się mąki, które naturalnie nie zawierają glutenu. Mowa tu między innymi o mące ryżowej, kukurydzianej, a także jaglanej. Glutenu nie zawierają również mąki orzechowe, takie jak, chociażby mąka z orzechów laskowych, migdałów czy też z orzeszków piniowych. 

Nie sposób nie zauważyć, że do produkcji słodyczy bezglutenowych wykorzystywana jest czekolada. Naturalnie jest to bowiem produkt niezawierający glutenu. Najpopularniejszymi bezglutenowymi słodkościami są ciastka, cukierki, a także wafle. Można również spotkać niezawierające glutenu galaretki czy budynie. Wybór konkretnych słodkości bezglutenowych zależy więc tylko i wyłącznie od naszych osobistych preferencji.

Reklama

Jak smakują słodycze bezglutenowe?

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak smakują słodkości niezawierające glutenu. Na szczęście, smakują one tak samo lub bardzo podobnie do tych tradycyjnych. Często więc odróżnić bezglutenowy wafelek od tego, który zawiera gluten. Podobnie jest rzecz jasna z galaretkami, budyniami czy kisielami. 

Czekolada bezglutenowa także smakuje tak samo, jak ta, która gluten zawiera. Na pytanie o to, czy słodkości bez glutenu są w stanie zastąpić te tradycyjne, można więc udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Zarówno ciastka, wafle, jak i galaretki bez glutenu można z powodzeniem spożywać zamiast tych, które gluten zawierają. 

Ważne jest jednak to, aby słodycze bezglutenowe wybierać starannie. Warto poszukiwać na nich symbolu przekreślonego kłosa. Jest to znak informujący nas o tym, że mamy do czynienia ze słodkościami niezawierającymi glutenu. Informacja słowna, o tym, że produkt zawiera niewielkie ilości glutenu, nie jest niestety równoznaczna z tym, że jest to produkt bezglutenowy.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 394 komentarze: - Wrzuć na Facebooka 08:55, 28.04.2021r. Drukuj


Powrót