Czas na grzybobranie. Poznaj zasady, a unikniesz zatrucia! (wideo)
Wakacje to czas, kiedy zaczyna się okres grzybobrania. Grzyby mają wielu zwolenników i ze względu na swój charakterystyczny smak mają stałe miejsce w naszej tradycji kulinarnej. Niestety, niektóre grzyby zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Co roku część amatorów grzybobrania pada ich ofiarą.
Pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania:
Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
Reklama
Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych –powodują one zaparzanie grzybów i przyspieszają ich psucie.
Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Jeżeli po grzybach wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura, niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.
Pamiętaj! W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować życie!
Uwaga! Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który wkładasz do koszyka, jest jadalny - nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!
Reklama
Czytaj więcej na temat bezpiecznego grzybobrania. Dowiedz się jakie są objawy zatrucia i zobacz jak wyglądają grzyby jadalne i trujące w serwisie Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia.
Dziękujemy, że postanawiasz zgłosić komentarz do sprawdzenia przez administrację serwisu. Nie prowadzimy stałej moderacji, ale reagujemy na zgłoszenia. Tak jak Ty, nie zgadzamy się na poniżające i obrażające komentarze oraz treści ujawniające dane osobowe, nawołujące do nienawiści lub szerzące nieprawdę.
Wskaż główny powód, dla którego przesyłasz komentarz do sprawdzenia i zatwierdź formularz przyciskiem "Zgłaszam".