sobota, 27 kwietnia 2024 r., imieniny Teofila, Zyty, Żywisława

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Dlaczego czajniki elektryczne są lepszym rozwiązaniem niż czajniki na indukcję?

Czajniki elektryczne w ostatnich latach zyskały na popularności i mogłoby się wydawać, że całkowicie wyprą tradycyjne. Pojawił się jednak silny konkurent - czajnik na indukcję. Który jest lepszy? Oba mają wady i zalety, ale zwycięzca może być tylko jeden.

Czajnik elektryczny - wady i zalety

Czajnik elektryczny C245ST DROPPY STRIX nie bez powodu stał się taki popularny. Za jego wyborem przemawia tempo pracy, czajniki elektryczne gotują wodę zdecydowanie szybciej niż tradycyjne.

Na plus trzeba im zaliczyć też automatyczny wyłącznik - gdy woda jest zagotowana, czajnik się automatycznie wyłączy.

Czajniki bezprzewodowe są bardzo powszechne, co oznacza, że można dowolnie wybierać w kolorach, wzorach, rozmiarach i materiałach, z którego zostały zrobione. Dostępne są zarówno czajniki stylizowane na bardzo nowoczesne, jak i takie, które wyglądem przypominają dawne imbryki.

Funkcje dodatkowe można znaleźć tylko w czajnikach elektrycznych - np. podgrzewanie wody do określonej temperatury. Czajniki na indukcję, przynajmniej na razie, nie mają takiej funkcjonalności.

Czy czajnik elektryczny ma wady? Na upartego można wspomnieć o konieczności cyklicznego odkamieniania, ale dokładnie to samo tyczy się czajników na indukcję. Szybkość osadzania się kamienia to kwestia jakości wody, nie samego czajnika.

Czajnik na indukcję - wady i zalety

Przede wszystkim rozwiejmy mit, że każdy tradycyjny czajnik nadaje się na indukcję. Tak nie jest. Podobnie jak garnki, tak i czajnik musi mieć ferromagnetyczne dno. W praktyce oznacza to, że jest on nieco cięższy od zwykłego czajnika na gaz.

Do zalet czajników na indukcję na pewno można zaliczyć ich tradycyjny wygląd - to bardzo cenne w kuchniach w stylu rustykalnym, retro i vintage. Z drugiej strony - czajniki na indukcję to stosunkowo nowy produkt na rynku - liczba modeli jest dość ograniczona.

Plusem, przynajmniej dla niektórych, jest też gwizdek - nie da się przegapić momentu zagotowania wody, zwykle o tym fakcie wiedzą wszyscy domownicy.

Czajniki na indukcję są trwałe - tu po prostu nie ma się co zepsuć. Podobnie jak garnki mogą służyć wiele lat.

Warto też podkreślić, że płyta indukcyjna nie nagrzewa się, czajniki mają też nienagrzewające się uchwyty - ryzyko poparzenia się znacząco maleje.

Do wad czajników na indukcję na pewno trzeba zaliczyć czas gotowania wody. Niestety jest on dużo dłuższy niż w przypadku czajników elektrycznych.

Czajnik elektryczny czy na indukcję - który się bardziej opłaca?

Oba czajniki zużywają prąd do gotowania, stąd naturalne staje się pytanie, które z urządzeń pobiera go więcej. Oczywiście w przypadku czajnika na indukcję prąd pobiera płyta, nie sam czajnik, ale w uproszczeniu można mówić o zużyciu przez różne rodzaje czajników.

Czajnik elektryczny C245SC DROPPY STRIX pobiera minimalnie więcej prądu niż ten na indukcję i tu w zasadzie wybór powinien się zakończyć. Jednak różnica jest tak niewielka (sięga ułamków grosza), że koszt zagotowania litra wody można uznać za tożsamy.

Warto natomiast zwrócić uwagę na cenę samego czajnika - elektryczne są przeważnie tańsze od indukcyjnych, ponadto mają funkcje dodatkowe, których czajniki na indukcję nie mają. W tym kontekście może się okazać, że to czajnik elektryczny jest bardziej opłacalny.

Czym kierować się przy wyborze czajnika?

Czajnik zwykle ma swoje miejsce w kuchni i tu od razu widać wyższość czajnika elektrycznego nad tym na indukcję. Po prostu elektryczny zajmuje mniej miejsca, można go ustawić na blacie na stałe.

Tradycyjne czajniki zwykle stały na kuchenkach gazowych. Te na indukcje odruchowo zostawiamy na płytach i… wyłączamy z użycia jeden palnik. To bardzo niepraktyczny zwyczaj, jednak… gdzieś ten czajnik musi stać. Nawet jeśli znajdziemy mu miejsce na blacie, zajmie go zdecydowanie więcej niż czajnik elektryczny.

Co jeszcze jest ważne?

Głośność pracy - tu czajnik elektryczny bezapelacyjnie wygrywa, bo pracuje ciszej. Możemy go bezpiecznie używać w nocy, gdy inni domownicy śpią. Czajnik na indukcję informuje o zakończeniu pracy gwizdaniem, które można określić jako „obudzi nawet umarłego”.

Moc urządzenia - tu paradoksalnie wygrywają większe wartości - im wyższa moc czajnika (płyty), tym krótszy czas gotowania. Czajniki elektryczne C245SB DROPPY STRIX zwykle mają wyższą moc, dlatego gotują wodę szybciej.

Wielkość - łatwiej dopasować ją do potrzeb w przypadku czajnika elektrycznego, bo w sprzedaży są zarówno te o sporej pojemności, jak i małe - litrowe. Z ekonomicznego punktu widzenia czajnik powinien być zawsze maksymalnie napełniony, wówczas gotowanie wody jest najtańsze. Trudno o taką funkcjonalność w przypadku czajników na indukcję.

Reasumując: chociaż oba rodzaje czajników mają wady i zalety, to czajniki elektryczne nadal w ostatecznym rozrachunku wygrywają z czajnikami na indukcję. Są szybsze, tańsze, zajmują mniej miejsca i łatwiej jest dopasować czajnik do aranżacji kuchni.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 663 komentarze: - Wrzuć na Facebooka 11:44, 29.03.2024r. Drukuj


Powrót