poniedziałek, 16 września 2019 r., imieniny Edyty, Kornela, Kamili

Daniel Ozon odwołany ze stanowiska prezesa spółki węglowej

Rada nadzorcza Jastrzębskiej Spółki Węglowej odwołała dziś ze stanowiska prezesa spółki Daniela Ozona. Zmiany w zarządzie spowodowały ostrą reakcję górniczych związkowców. Kilkadziesiąt osób od rana protestuje przed Ministerstwem Energii.

Dzisiejsza decyzja - jak podaje onet.pl - to kolejna odsłona konfliktu, który ujawnił się w JSW w styczniu tego roku. Związki sprzeciwiały się wówczas spodziewanemu - jak mówili ich przedstawiciele - odwołaniu prezesa spółki Daniela Ozona oraz planowanemu przekazaniu - czemu stanowczo zaprzeczał resort energii - środków JSW na budowę bloku węglowego w Ostrołęce.

Górnicze związki z JSW rozpoczęły dziś protest przed siedzibą Ministerstwa Energii.

Reklama - Zdaniem protestujących rząd podjął kolejną próbę wprowadzenia ręcznego sterowania Jastrzębską Spółką Węglową. Ich zdaniem celem odwołania prezesa spółki jest pozyskiwanie z firmy środków finansowych dla Skarbu Państwa - podaje onet.pl.

Do pracowników protestujących przed resortem energii wyszedł minister Krzysztof Tchórzewski. Doszło do awantury, padło wiele mocnych słów.

O odwołaniu Daniela Ozona poinformowała rada nadzorcza we wtorek 11 czerwca. W komunikacie podano też, że pełnienie obowiązków prezesa powierzono Robertowi Małłkowi.

Więcej na ten temat:
Budżet na budowę ostrołęckiej elektrowni nadal się nie spina
Wyświetleń: 1541 komentarze: 3
11.06.2019, 14:27r. Drukuj

PROMOCJA

Rebeliant Remek @ 17:12, 11.06.2019

IP: 188.147...150

I co teraz? Kasy nie będzie, bloku C nie będzie. Dobrze,że jeszcze etaty są dla chłopców z Uśnik i Rozóg. Hanysom z kilofami nawet Jarek nie przyfika bo poczuje w Warszawie smród spalonych opon😁😁😁

Ja @ 20:57, 11.06.2019

IP: 5.173...18

Heh... No właśnie będzie...

RR @ 14:07, 12.06.2019

IP: 188.146...25

Nic na to nie wskazuje, a PiS miał wszystkie atuty w ręku przez ostatnie lata.

LUSAR
Carpexim