piątek, 7 sierpnia 2020 r., imieniny Doroty, Kajetana, Donata

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Piec gastronomiczny do małej pizzerii - na co warto zwrócić uwagę?

Pizzeria to jeden z pomysłów na rozpoczęcie działalności w branży gastronomicznej. Pierwsze kroki warto stawiać w niewielkim lokalu, który pozwoli sprawdzić się w roli biznesmena i gastronoma oraz zweryfikuje opłacalność firmy.

Podstawę jej funkcjonowania stanowi odpowiednio dobrane wyposażenie, w tym odpowiedni piec do pizzy.

Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

Piec do pizzy - elektryczny czy gazowy?

Wybór pieca do pizzy do małego lokalu wymaga uwzględnienia kilku czynników. Są nimi między innymi ilość miejsca w lokalu, przewidywana liczba klientów i propozycji w menu, dostępne instalacje, warunki architektoniczne i wreszcie środki finansowe, jakimi dysponuje właściciel. Warunkują one wybór urządzenia o konkretnych cechach, które pozwolą na bezpieczną eksploatację zgodnie z wymogami sanitarnymi i przepisami dotyczącymi wyposażenia lokali gastronomicznych.

Wśród wielu cech pieców do pizzy, jakie oferują producenci, niezwykle istotny jest z pewnością sposób jego zasilania. Warunkuje ono możliwość montażu i eksploatacji urządzenia w pomieszczeniach o konkretnych parametrach czy wyposażeniu. Piece gazowe nie sprawdzą się tam, gdzie nie ma stałej instalacji, a wykorzystanie gazu z butli jest niemożliwe np. ze względów bezpieczeństwa.

W małym lokalu o wiele praktyczniejszy będzie piec do pizzy elektryczny, który oferuje sklep Technica. Taki model urządzenia jest zasilany z typowej sieci o napięciu 230 V i nie wymaga prowadzenia kosztownych instalacji. Takie piece na pizze są nieco tańsze od modeli gazowych. Z pewnością ma to duże znaczenie na etapie rozwijania firmy i pozyskiwania nowych klientów. Inną zaletą elektrycznych pieców do wypieku pizzy jest ich mobilność. Można je bez problemu przenosić w dowolne miejsce z dostępem do gniazdka.

Fot. Piec elektryczny do pizzy 1-komorowy RM Gastro

Piec do pizzy jednokomorowy czy dwukomorowy?

Kolejną ważną cechą, na którą należy zwrócić uwagę kupując piec do pizzy do małego lokalu jest liczba komór. Nie jest prawdą, że niewielka pizzeria poradzi sobie z jednokomorowym urządzeniem do wypiekania. Wyznacznikiem jest tu przewidywania liczba klientów także tych, którzy zamawiają ciasto z dowozem. Piec do pizzy jednokomorowy jest doskonałym rozwianiem do lokalu, w którym serwuje się wiele dań, a pizza jest jedną z wielu propozycji w menu.

Wybierając gastronomiczny piec do pizzy do małego lokalu, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że nawet dwa stoliki dla gości wymagają stworzenia możliwości przygotowania co najmniej dwóch placków jednocześnie. Jest to równoznaczne z koniecznością wyposażenia kuchni w piec do wypieku pizzy jednokomorowy, ale z dwiema półkami wewnętrznymi lub - w przypadku urządzeń elektrycznych - w model dwukomorowy.

Fot. Piec elektryczny do pizzy 2-komorowy GGF

Inne cechy pieca do pizzy, na które warto zwrócić uwagę

Chociaż zasilanie i pojemność pieca do wypieku pizzy maja najistotniejsze znaczenie dla jego eksploatacji, warto też zwrócić uwagę na inne elementy tych urządzeń. Do tych istotnych zaliczają się:

● wymiary pieca, które powinny uwzględniać dostępne miejsce w części kuchennej lokalu – piec do pizzy gastronomiczny, dwukomorowy, zasilany prądem może być przystosowany do wypieku placków o mniejszej średnicy,

●  jakość sprzętu oraz jego możliwości - rezygnacja z dużego urządzenia nie musi oznaczać też rezygnacji z jego jakości, dlatego warto postawić na sprawdzone marki i nowoczesne rozwiązania techniczne,

● cena i jej stosunek do jakości - zakup markowego pieca do pizzy nie musi pochłaniać znacznej części dostępnego budżetu. 

Przygotowanie wyposażenia do małej pizzerii powinno uwzględniać zakup sprzętu, który zaspokoi potrzeby lokalu, a jednocześnie nie nadwyręży jego finansów. Szczególnie na starcie inwestowanie w duże i kosztowne piece do wypieku pizzy może się okazać zbędne. Rozbudowa wyposażenia nie jest zadętym problemem, ale z pewnością jest nim zamrożenie środków w sprzęcie nie w pełni wykorzystywanym.

Artykuł sponsorowany

Wyświetleń: 1794 komentarze: 0
25.03.2020, 11:28r. Drukuj




Powrót