wtorek, 26 października 2021 r., imieniny Ewarysta, Łucjana, Dymitriusza

Reklama   |   Kontakt

Aktualności

Jakość wody w Ostrołęce. Jaką mam wodę?

Sprawdzamy jakość wody w Ostrołęce. Badania jakości wody są w myśl litery prawa publikowane przez lokalne stacje przynajmniej raz do roku. Czy w Ostrołęce jest twarda woda?

Kto i jak sprawdza jakość wody w Ostrołęce?

Jaka jest zatem jakość wody? Ostrołęka pod tym kątem nie odbiega od standardu innych miast polski. Badania nad jakością wody przeprowadza Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Ostrołęce. Sama ocena ma charakter obowiązujący do czasu przeprowadzenia następnego badania. W przypadku Ostrołęki woda została uznana za zdatną do spożycia we wszystkich badanych źródłach. Wszystkie informacje na ten temat są dostępne w Biuletynie, który można ściągnąć z oficjalnej strony Inspektoratu Sanitarnego.

Reklama

Wedle raportu tak zwana kranówka jest dobra i przydatna do spożycia. Jedynie w gminach Czarnia i Czerwin doszło do przekroczenia norm, choć nadal wskaźniki nie wskazują na zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi. Parametr przekroczonego jodu wystąpił w ujęciu Surowe i Czerwin. Doszło też do przekroczenia parametru manganu. W tych przypadkach Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrołęce wszczął postępowania egzekucyjne. Największym problemem dla wszystkich mieszkańców Ostrołęki jest nadmierna twardość wody.

Co to jest twarda woda i jak wpływa na nasze zdrowie?

Ludzie od dawna zauważyli, że czasami po umyciu mydłem ubrania stają się sztywniejsze. Powiązali ten stan tkanki z jakością wody, a później z jej składem. Tak powstał termin "twarda woda", który charakteryzuje się nadmierną obecność wapnia i magnezu w roztworach. Związkom tych minerałów z kwasami nadano nazwę "sole twardości".

Mówiąc o twardości wody, dzieli się ją na stałą i tymczasową. W tym drugim przypadku można ją łatwo usunąć przez gotowanie. W tym przypadku wytrącone sole kwasu węglowego tworzą kamień na ściankach naczyń lub błonę na powierzchni wody. Stałą twardość nadają wodzie związki wapnia i magnezu z kwasami solnym, siarkowym, azotowym. Po ugotowaniu ich sole nie wytrącają się i nie tworzą kamienia.

Reklama

Zbyt twarda woda ma negatywny wpływ na urządzenia techniczne. Niszczy urządzenia grzewcze i wodno-kanalizacyjne. Osady wapienne odkładają się na ścianach instalacji wodociągowej i grzewczej, zmniejszając ciśnienie i konieczna jest wymiana rur. Zwiększa zużycie ciepła do ogrzewania, ponieważ kamień ma niską przewodność cieplną. Tworzenie się kamienia na elementach grzejnych, szkodzi sprzętom gospodarstwa domowego, co skraca ich żywotność z powodu spalania elementów grzejnych.

Nadmierna twardość wody negatywnie wpływa na nasze zdrowie. 

Wysusza skórę, powodując swędzenie, łuszczenie, łupież i reakcje alergiczne, usuwa jej warstwę ochronną, otwierając drogę dla drobnoustrojów. Likwiduje tłusty film na głowie i ciele, co prowadzi do szybszego zabrudzenia. Staje się sprawcą problemów żołądkowo-jelitowych. Powoduje gromadzenie toksyn w narządach. Wytwarza w organizmie nadmiar wapnia i magnezu, zaburzając pracę serca i naczyń krwionośnych. Wpływa na układ kostny, zmniejszając płyn stawowy, a tym samym zmniejszając mobilność człowieka. Oprócz tego zwiększa prawdopodobieństwo kamicy moczowej, powodując zbyt duże obciążenie solą układu moczowo-płciowego. Urządzenie, które poprawi jakość wody to m.in filtry do wody pod zlew, które znajdziesz w sklepie interetowym:  https://oxyshop.pl/filtry-do-wody-pod-zlew/

Jednak zbyt mała zawartość soli twardości jest szkodliwa dla człowieka. Przy niskiej zawartości soli wapnia w wodzie, ten jest wypłukiwany z organizmu, powodując łamliwość kości i próchnicę, a także choroby stawów i naczyń krwionośnych. W wyniku braku wapnia i magnezu pojawiają się problemy sercowo-naczyniowe. Brak przyjmowania wapnia z pożywienia i wody zmusza organizm do pobierania tego pierwiastka z kości. Większość z nich nie jest wchłaniana i trafia do tworzenia kamieni w narządach wewnętrznych, a także ostrogi kostnej.

Reklama

Na podstawie obecności soli o twardości woda jest dzielona:

  • Miękka - obejmuje wodę destylowaną i przegotowaną, deszczową i stopioną.
  • Średnia - pochodzi ze scentralizowanych wodociągów, studni artezyjskich i źródeł.
  • Twarda - pozyskuje się ją ze studni, w których gips, wapień, dolomity rozpuszczają się w wodzie.
  • Bardzo twarda - wydobywana jest ze słonych zbiorników wodnych, a następnie odsalana.

W warunkach laboratoryjnych oznaczenie twardości odbywa się różnymi metodami. Najbardziej dostępnym, a zatem szeroko stosowanym, jest miareczkowanie. Niestety dokładność tej metody nie jest zbyt wysoka. Dokładniejsze dane dotyczące twardości wody pitnej pokazuje urządzenia. Jednak najwyższą dokładność zapewnia metoda spektrometrii atomowej. Jednak oparte na nim urządzenia są bardzo drogie. Istnieje wiele domowych metod określania twardości wody. Po namydleniu rąk można zobaczyć, czy mydło pieni się dobrze, czy źle i jest zmywane, co oznacza wodę miękką lub twardą. Poprzez tworzenie się warstwy kamienia podczas gotowania - im jest grubsza, tym twardsza woda. Smak twardej wody jest zwykle gorzki.

Artykuł sponsorowany

Odsłon: 1464 komentarze: 2
08:59, 13.10.2021r. Drukuj




Powrót


Gosc @ 07:34, 14.10.2021

IP: 37.30...236

Bardzo twarda . Kamień sie osadza na armaturze

kolo @ 11:31, 14.10.2021

IP: 2a00:f41...3101

W Ostrołęce nie ma bardzo twardej wody, jest woda twarda i na dość niskim poziomie poniżej 10dh. W takiej Bydgoszczy np woda ma powyżej 35dh i to jest bardzo twarda woda.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia Regulaminu.

Redakcja Mojej Ostrołęki nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów.
Należą one do osób, które je zamieściły.

Powrót